Sirha 2007, Decouverte du Sushi


W dniu 24 stycznia 2007 podczas Międzynarodowych Targów Sirha 2007 w Lyon odbyła się III edycja europejskiego konkursu Decouverte du Sushi pod patronatem ZEN-SUSHI-REN (All Japan Sushi Association). W konkursie wzięło udział 13 uczniów szkół hotelarsko –gastronomicznych z 6 krajów: Francja, Hiszpania, Belgia, Austria, Szwecja i Polska. Nasz kraj reprezentował Jarosław Pawłowski, słuchacz semestru III Kucharz w Warszawie.

Konkurs składał się z trzech zadań, które wymagały dużej zręczności, precyzji, szybkości, zachowania odpowiedniej harmonii pomiędzy składnikami sushi oraz wykonanie identycznych talerzy Nigiri i Sushi Nippon.

1. Nigiri Express - wykonanie w czasie 10 min 20 szt. Nigiri z łososiem według przygotowanych tradycyjnych receptur.
2. Sushi Nippon - wykonanie w czasie 30 min 10 szt. Nigiri 9łosoś, tuńczyk, kalmar, dorada, muszle Saint-Jacques) oraz 6 szt. Maki
3. European Rolls – wykonanie w czasie 25 min według oryginalnej receptury uczestnika 8 Maki z obowiązkowym wykorzystaniem shari (ryżu sushi). Jarosław Pawłowski przygotował Maki w sosie kabajaki z pieczona kaczką, żurawiną, rukwią wodną i ziarnami sezamu.

Jarosław Pawłowski wygrał we wszystkich trzech konkurencjach i tym samym stał się pierwszym w historii konkursu Polakiem na najwyższym podium. Jury uznało jego postawę i wykonanie zadań za bardzo profesjonalne i zasługujące na najwyższe wyróżnienie. Należy dodać, że jury tworzyli tylko i wyłącznie japońscy mistrzowie sushi. Tym większy dla nas sukces i zaszczyt. Jarosław Pawłowski wygrał komplet noży do Sushi firmy Global oraz 2 tygodniowy kurs w japońskiej szkole sushi Kiyomura Sushi School w Tokyo.



Powrót